BosnianEnglishArabic

DOHA - QATAR

POLAZAK IZ SARAJEVA

PUTOVANJA

29.12 - 03.01

DOHA 2020.

6 dana Hotel 5* AVION

Podijeli

Doha – Qatar

Termin putovanja: 29.12.2019. – 03.01.2020.

6 dana / 5 noćenja – avion

Hotel 5* na plaži

Postoji  šala koja kaže da ako ste rođeni u Kataru, a imate jednu kuću,

jedan auto i jednu ženu, da ste siromašan čovjek!

PROGRAM PUTOVANJA

 

I dan: 29.12.2019.     SARAJEVO – DOHA

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu u 10:00 sati. Let za Dohu planiran je u 12:00 sati letom QR 294. Dolazak u Dohu u 19:15 sati po lokalnom vremenu.  Dobrodošli u Dohu, prijestolnicu države Katar! Grad kontrasta i bogatstva različitosti. Poslovni i kulturni centar. Jedno od najvećih gradilišta na svijetu. Tradicionalni grad koji je tako šarmatno ušetao u svijet modernosti. I koliko god već sada bila fascinantna, koliko god plijenila svojom tradicijom, ostavljala bez daha svojim glamurom i modernim zgradama, i koliko god priče o raskoši, bogatsvu i svim egzotičnim običajima činile ovo podneblje tako posebnim, jedan osjećaj nadvladaće sve ostale. Ovo je grad u zamahu, zemlja koja gleda pravo u budućnost. Prijestolnica čije vrijeme tek dolazi. I to nepogrješivo osjećate na svakom koraku.

Nakon završene pasoške i carinske kontrole, transfer do hotela uz kratko upoznavanje sa zemljom u koju smo stigli. Smještaj u hotel. Noćenje.

II dan: 30.12.2019.    DOHA

 

Doručak u hotelu. Nakon doručka preporučujemo /fakultativno/ cjelodnevni obilazak Dohe. Ova tura vam omogućuje da na prikladan način vidite sve znamenitosti Dohe. U svakom pogledu zadivljujuća prijestolnica malog emirata Katar, koja je, uprkos činjenici što je pravi patuljak, sa samo tristotinjak hiljada autohtonih stanovnika, jedan od najvažnijih političkih faktora Bliskog istoka.

Obilazak grada uključuje šetnju kroz  Souq Wakif,  tradicionalnu arapsku pijacu smještenu u uskim prilazima koja odiše duhom prošlih vremena. Oduševit će Vas maleni uski dućani s raznom robom,

tekstilom, zanimljivim predmetima, suvenirima, hranom. Ovdje ćete doživjeti živu baštinu i tradiciju grada u punom smislu riječi. Uživat ćete u živopisnim ulicama, trgovinama, gastronomskoj ponudi. Od začina za koje nikada niste ni čuli, obojenih životinja, čajeva nepoznatog mirisa, tepiha sa hiljadu boja, neobičnih jela i suvenira koji postoje samo ovdje, Souq Waqif je možda nešto najautentičnije što ćete pronaći u čitavoj zemlji.

U sastavu Souq Wakifa nalazi se i veliki market sa sokolovima, koji su u Kataru dio porodične tradicije te je trgovina sokolovima u ovom gradu i zemlji veoma popularna. Imat ćete priliku vidjeti

 

ove divne vrste ptica grabljivica. Takođe u Souq Wakifu postoji  bolnica za sokolove.

 

Ručak u Souq Wakifu.

Nakon odmora i ručka odlazak u Dhow Harbour, luku gdje ćete imati priliku vidjeti tradicionalne jedrilice koje se koriste za plovidbu oko Arapskog poluostrva. Ovdje ćete imati priliku napraviti neke od najljepših slika u toku boravka u Dohi. Nastavak izleta i posjeta novom naselju u obliku školjke s biserom u sredini, The Pearl, umjetno ostrvo sa pregršt hotela, prodavnica, butika i svega onoga što možete zamisliti da postoji u kojima možete kupiti sve ono što zamislite da postoji. Oni najbogatiji Katarci trenutno žive ovdje, a cijene stanova idu i preko milion dolara. U luci su usidreni najluksuzniji

 

brodovi. Dalje obilazimo kulturno selo Katara, sagrađeno  prema uzoru na amfiteatre širom Mediterana, ali i arapskog svijeta, Kulturno selo Katara, kulturni svjetionik i najveći multidimenzionalni kulturni projekat u kojem se održavaju lokalni, regionalni i međunarodni festivali, radionice i izložbe.

Ovdje završavamo naš prvi izlet. Ostatak dana slobodno. Noćenje.

 

III dan: 31.12.2019.    DOHA

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazimo na fakultativni izlet, gdje ćete upoznati predivne arapske konje.

Vijekovima prije nego što su prirodni gas i nafta dali prednost Kataru kao jednoj od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, zemlja je bila poznata po svojim plemenitim arapskim konjima.

Kada su preci Al Thani, vladajuća porodica Katara, migrirali iz negostoljubive arapske pustinje prije tri vijeka da bi se nastanili u Kataru, arapski konj bio je vitalni dio svakodnevnog života.

Arapski konj je odigrao važnu ulogu u osnivanju Katara. Godine 1893. beduinski plemići i njihovi hrabri arapski konji, predvođeni šeikom Jassim bin Mohammedom Al Thaniem, porazili su Osmanlije u borbi koja je na kraju dovela do nezavisnosti Katara.

U predgrađu Dohe smjestio se kompleks Al Shaqab, koji više liči na luksuzni hotel, nego na tradicionalnu farmu konja.

Na ovom imanju konji imaju gust raspored koji uključuje razgibavanje galopiranjem na privatnom trkalištu, svakodnevno trimovanje i individualne fitnes programe. Noći i vruće dane provode u ugodno klimatizovanim i besprijekornim stajama.

U blizini modernog dijela nalaze se ostaci originalnih staja izgrađenih puno prije nego što je Katar postao zemlja bogata naftom. Izgrađen oko historijskih, osmanskih staja, Al Shaqab je svjetlucav i moderan konjički objekt koji sasvim jasno prezentuje katarsku opsjednutost konjima ali i veliku želju ove male naftom bogate zemlje za statusnim simbolima.

Razgledanje započinje uz središnju arenu i traku za trčanje. Vrhunac posjete je središnji centar ‘Breeding and Show Department’.

Dio za vježbanje okružen je pješčanim dijelom na kojem se konji odmaraju. U vrućim razdobljima konji vježbaju u rashlađenim prostorima na traci za trčanje, što je i ključan dio treninga konja za izložbu koji se, za razliku od drugih konja, ne jašu. Iza druge strane ograde nalazi se bazen u kojem konji plivaju, a treniraju se kako bi mogli isplivati pet ili šest krugova.

U državi Katar se ne slavi Nova godina. Uveče je planiran /fakultativno/ odlazak na krstarenje brodom – Dhow Dinner Cruise

Ukrcajte se na tradicionalnu drvenu arapsku jedrilicu iz Dhow luke u blizini historijskog središta grada Dohe i obiđite kultnu gradsku luku Corniche koja ide prema sjeveru do modernog i luksuznog otoka The Pearl. Uživajte u večeri na brodu dok prolazite kroz prepoznatljive gradske znamenitosti i gledajte osvijetljeni horizont Dohe iz vode. Blaga brzina krstarenja pruža vam mogućnost snimanja i  fotografisanja grada, njegovih znamenitosti i horizonta. Nakon završetka večere povratak u hotel. SRETNA NOVA GODINA

IV dan: 01.01.2020.    DOHA

Ovaj dan je rezervisan za obilazak muzeja u Dohi / fakultativni izlet/.

Izlet započinjemo obilaskom Muzeja islamske umjetnosti, dizajniran od strane dobitnika

Pritzkerove nagrade, arhitekte I.M. Pei, Muzej islamske umjetnosti sadrži bogatu zbirku islamske umjetnosti koja obuhvata 1400 godina historije na tri kontinenta.

Otkrijte katarsku kulturu i lokalne običaje u Katarskom islamskom kulturnom centru (Al Fanar) dok muzej Msheireb slavi historiju  kroz četiri obnovljena naslijeđa kako bi otkrio jedinstvene aspekte kulturnog i društvenog razvoja Katara.

Pridružite nam se na putovanju kroz bogatu tapiseriju prošlosti da istražite fascinantnu historiju Katara. Ova tura će vam otkriti dubinu katarske kulture i nasljeđa i omogućiti da otkrijete drevne artefakte koji oživljavaju prošlost. Ručak u lokalnom restoranu. Nakon odmora i ručka odlazak u najveći i najpoznatiji šoping centar u Dohi –  Villagio Mall , gdje ćete imati priliku za kupovinu, ili jednostavno za šetnju po centru i odmor. Povratak u hotel. Noćenje.

 

V dan: 02.01.2020.    DOHA

Nakon doručka u hotelu polazak / fakultativno/ na cjelodnevni safari pustinjom.

Na oko 60 km od Dohe, u jugoistočnom dijelu zemlje, nalazi se jedno od najimpresivnijih prirodnih znamenitosti Katara, „Unutrašnje more“ ili Khor Al Adaid. UNESCO priznati prirodni rezervat sa sopstvenim ekosistemom, ovo je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gde more duboko prodire u srce pustinje. Nepristupačan cestom, do ove mirne vode može se doći samo preko dina.

 

Prema podacima UNESCO-a, Khor Al Adaid predstavlja „izvanredan krajolik“ koji nudi „ljepotu svjetske klase“. Područje je dom jedinstvenog skupa faune, uključujući nekoliko vrsta koje su međunarodno rijetke i / ili ugrožene, kao što su kornjače.

Khor Al Adaid je takođe dom za populacije određenih vrsta ptica koje su od nacionalnog i regionalnog

značaja – zimske ptice koje migriraju na velike udaljenosti.

Nakon uzbuđenja i pustinjskog iskustva vožnje, opustite se i uživajte u vremenu uz plažu u tradicionalnoj arapskoj večeri uz roštilj u pustinjskom kampu.

 

 • Pustinjski kamp je baziran na šatorima arapskog stila sa sjedištima, jastucima i tepisima.
 • Šatori nisu klimatizovani.
 • WC i tuševi su na raspolaganju.

Nakon večere povratak u hotel. Noćenje.

 

VI dan: 03.01.2020.    DOHA – SARAJEVO

Rana odjava iz hotela, te transfer na aerodrom. Let Doha-Sarajevo u 07:00 sati letom QR 293. Planirani dolazak u Sarajevo je u 11:00 sati po lokalnom vremenu. Kraj usluge.

VAŽNE INFORMACIJE

 • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije (povećanje iznosa aerodromskih taksi, povećanje cijena goriva…..)
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike najkasnije 7 dana prije početka putovanja.
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju.
 • Agencija nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
 • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije do 02.12.2019.
 • Rezervacije napravljene po ranom booking nije moguće otkazati.
 • Kategorizacija hotela je određena od strane Ministarstva turizma zemlje u koju se putuje.
 • Sa prvom uplatom i potpisivanjem ugovora, putnik prihvata opće uslove putovanja

Opšti podaci:

 

Službeni naziv zemlje:   Država Katar

Položaj:                              Bliski istok; država koja se nalazi na Arapskom poluostrvu, na zapadnoj obali

Persijskog zaliva, na jugu graniči sa Saudijskom Arabijom

Glavni grad:                      Doha

Službeni jezik:                  arapski

Političko uređenje:         Apsolutna monarhija (Emirat)

Površina ukupno:           11,586 km²

Stanovništvo:                   2.314.307

Valuta:                               katarski rijal (QAR)

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u državu Katar. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 mjeseci, što važi i za regulisanje boravka.
U Katar je zabranjeno unijeti duhan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duhan (na primjer slatkiše ili dječije igračke koji se prave u tom obliku); snus u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duhana ili duhanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posljedice.
TRANSPORT
U gradu ne postoji javni prevoz, koriste se privatni automobili ili taksi prijevoz.
BEZBJEDNOST
Prekid diplomatskih odnosa sa Katarom od strane pojedinih zemalja i blokada koju su susjedne zemlje uvele protiv  Katara, nije dovela do promjene bezbjednosne situacije u toj zemlji. Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbjednosna situacija je stabilna.

KLIMA
Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda.
OSTALO
Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod koljena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima

Za uplate i rezervacije do 08.07.2019. 1.799 KM
Redovna cijena od 09.07.2019. 1.899 KM
Doplata za jednokrevetnu sobu 350,00 KM
Popust za treću odraslu osobu 150,00 KM
Popusti za djecu od 2-12 godina 215,00 KM

 

 

Aranžman uključuje:

–       Avio kartu na relaciji Sarajevo-Doha-Sarajevo

–       Aerodromske takse

–       Smještaj u hotelu 5* na plaži, na bazi 5 noćenja sa doručkom

–       Transfer aerodrom-hotel-aerodrom

–       Putno-zdravstveno osiguranje

–       Organizacija putovanja

–       Pratilac grupe

 

Aranžman ne uključuje

–       Vizu za Katar ( 80,00 KM) – vizu obezbjeđuje agencija. Za vizu je potrebno dostaviti 1 fotografiju ne stariju od 6 mjeseci formata kao za pasoš na bijeloj pozadini i pasoš. Datum važenja pasoša mora biti najmanje još 6 mjeseci od datuma izlaska iz Katara.

–       Fakultativne izlete

Cijene fakultativnih izleta:

 1. Cjelodnevni obilazak Dohe sa ručkom 83,00 EUR
 2. Izlet Posjeta arapskim konjima 70 EUR
 3. Obilazak muzeja sa ručkom + odlazak u Villagio šoping centar 95 EUR
 4. Cjelodnevni Desert Safari sa večerom 165 EUR
 5. Dhow Dinner Cruise 95 EUR

Moguće je rezervisati paket izleta po cijeni 445 EUR

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

 •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

 •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

 •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

 •    E-mail: airline@bih.net.ba

 •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

 •  Radno vrijeme:

  Pon-Pet 09:00 -20:00
  Sub 09:00 -15:00

Pronađite nas na Facebooku