BosnianEnglishArabic

IRAN

POLAZAK IZ SARAJEVA

PUTOVANJA

04.10 - 13.10

IRAN OKTOBAR

10 dana Hotel 3/4* AVION

Podijeli

IRAN

04.10. / 10 dana – 9 noći   

        AVION

Razlog zbog kojeg trebate posjetiti Iran je 7.000 godina duga historija koja je ovu zemlju učinila jednom od najzanimljivijih svjetskih destinacija, a historijske priče isprepletene su sa brojnim legendama i bajkama. Iran je daleka i nepoznata  država, egzotična  i izazovna, različita na svakom koraku, vrhunci arhitekture,  umjetnosti  i historije su upravo ovdje kao i civilizacija  Bliskog istoka, koja oduševi  svakog  gosta.  Ovo je  država  koja  će  Vam  definitivno nadopuniti  pogled  na  svijet…

 

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:                                                                     

04.10.2019 / 1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN

Okupljanje putnika na sarajevskom aerodromu minimalno 2 sata prije leta. Let za Istanbul  na liniji TK1026  u 21:10 h. Slijetanje u Istanbul predviđeno je u 00:05 h. (sva vremena su lokalna).

05.10.2019 / 2. DAN /  TEHERAN

Nastavak leta za Teheran u 01:25 h na letu TK878 . Po  slijetanju  u  Teheran  na  Imam  Khomeini  aerodrom u 05:05 h (sva vremena su lokalna),  obavljanje pasoških  i  carinskih  formalnosti,  te  sastanak sa lokalnim vodičem, transfer  u  hotel  odmor i doručak.  Nakon pauze  i doručka, odlazak na  panoramsko razgledanje grada. Tokom obilaska grada vidjet ćemo Azadi toranj ili toranj Slobode izgradjen 1971. godine. Izgradjen je u povodu 2.500 godišnjice Persijskog carstva. Dio je Azadi kulturnog kompleksa koji se nalazi na istoimenom trgu. Nastavljamo ka Milad toranju, šestom po veličini tornju na svijetu sa visinom od 435 m. Nakon posjete odlazimo do hotela, kratka pauza prije organizovane večere u hotelu. Noćenje u Teheranu.

06.10.2019 / 3. DAN /  TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni obilazak Teherana. Naša prva stanica je Goleštan palata koja se nalazi na UNESCO – vu listu svete prirodne i kulturne baštine. Goleštan je palata u kojoj su živjeli pripadnici vladajuće dinastije Kadjar, najstariji historijski spomenik i jedan od najposjećenijih mjesta u Teheranu. Nakon obilaska posjetićemo Nacionalni muzej koji prikazuje radove Persijske civilizacije. Poslije ručka u lokalnom restoranu i kraćeg odmora odlazak u Nacionalni muzej dragulja. Muzej posjeduje jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija dragog kamena usko vezanu za historiju Persijskog carstva. Tu su ogromne količine zlata, rubina, smaragda i bisera. Poslije obilaska slobodno vrijeme za shopping. Nakon shopping-a odlazak u hotel. Večera u hotelu.

07.10.2019 / 4. DAN / TEHERAN –  KASHAN (245 km)  – ISFAHAN (190 km)   

Nakon ranog doručka i napuštanja soba u hotelu rano ujutru krećemo ka Kashanu. Dolaskom u Kashan odlazimo u lokalni restoran na ručak te nakon kratke pauze nastavljamo obilazak grada i odlazimo do historijskog persijskog vrta Fin, najstarijeg i najznačajnijeg vrta u Iranu. Put nastavljamo ka Isfahanu. Isfahan, Nesf – e Dzahan, kažu Persijanci u prevodu polovina svijeta. Idemo ka trgu Isfahana. Izgradjen je početkom 17. vijeka u centru Isfahana tokom vladavine Abasa I Velikog ( Shah Abbasi ). Trg i sve građevine na njemu se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO – a.  Nakon panorame odlazak do hotela. Večera i noćenje u hotelu.

08.10.2019 / 5. DAN /  ISFAHAN      

Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni obilazak Isfahana. Lijepa Jermenska katedrala Vank u Isfahanu nalazi se u Jermenskoj četvrti Isfahana. Na listi svjetske baštine UNESCO – a je i Saborna dzamija u Isfahanu napravljena za vrijeme vladavine Safavidske monarhije. Ručak u lokalnom restoranu. Nakon ručka obilazimo i najljepši most u Iranu, most Khaju. Obilazak Imamove dzamije, ime “ Chehel Soutun” ili 40 Stubova palata. Obilazak nastavljamo posjetom dzamiji Sejha Lotfalaha i Palati Ali Kapu. Nakon obilaska slobodno vrijeme za posjetu bazaru. Večera u lokalnom restoranu, noćenje u hotelu.

09.10.2019 / 6. DAN / ISFAHAN – YAZD  (259 km)    

Nakon doručka u 07:30 h krećemo prema gradu Jazd. Nakon četiri sata vožnje stižemo u grad Jazd. Posećujemo tornjeve tišine. Pauza za ručak i nastavljamo sa daljom posjetom gradu. Posjećujemo hram vatre i muzej u Zaratrust naselju. Posjetu nastavljamo ka Velikoj dzamiji, grobnici i čaršiji iz Ilkanatskog doba. Smještaj i večera u hotelu.

10.10.2019 / 7. DAN / YAZD – PASARGARD (309 km) – PERSEPOLIS (70 km) – NAŠ-E RUSTAM (10 km) – ŠIRAZ (60 km)

Rano nakon doručka u 06:00 sati krećemo iz hotela. Nakon cca 4 h vožnje stižemo u Pasargard koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO – a. Posjeta mauzoleju Kira Velikog. Nakon posjete idemo do lokalnog restorana na ručak i nastavljamo ka drugom drevnom gradu koji je pod zaštitom UNESCO – a to je Persepolis. Persepolis je bila prijestolnica stare Persije koju smo posjetili. Nakon historijskog obilaska grada Persepolisa nastavljamo put ka Naš – E Rustam koji se nalazi u blizini Persepolisa takodjer na listi kulturne baštine UNESCO – a. Vidjet ćemo prelijepe reljefe na stijenama koji ukrašavaju grobnice Ahamedinskih kraljeva. Nakon obilaska u kasne večernje sate stižemo u Širaz. Nocenje.

11.10.2019 / 8. DAN / SHIRAZ                           

Doručak u hotelu. Nakon doručka  polazak u obilazak grada Širaz. Obilazak palate Kerim Kana. Posećujemo i Persijski muzej koji je smješten u palači. Posjeta Moshir Kervansaray, Vakil dzamiji. Ručak u lokalnom restoranu. Posjeta Imam Gulć Hanu, Han Merdesi. Posjetu nastavljamo ka grobnici jednog od najpoznatijih lirskih pjesnika Hafiza i pravimo pauzu za čaj. U večernjim satima večeru te povratak u hotel.

12.10.2019 / 9. DAN / SHIRAZ – TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon doručka  odjava iz hotela i odlazak u obilazak grada. Obilazak počinjemo sa Eram vrtom. Historijski perzijski vrt Eram Garden iz 19. vijeka, danas je dio botanickog vrta u Sirazu. Posjetu nastavljamo mauzoleju poznatog persijskog pjesnika Saadie. Pauza za rucak te obilazak vrta pod nazivom Negarestan vrt. Obilazak Nasir Ol Molk Dzamije. Nasir ol molk dzamija je jedna od drevnih dzamija u Sirazu. U zavisnosti od vremena lokalnog leta ka Shirazu odlazak ka aerodromu i let za Teheran.Dolazak u Teheran i večera u hotelu.

13.10.2019/ 10.DAN / TEHERAN – ISTANBUL

Nakon doručka slobodno vrijeme do odlaska ka aerodromu. Cca 3 h prije polijetanja transfer na aerodrom u Teheranu. Let za Istanbul je u 14:20 h na letu TK871. Slijetanje u Istanbul je predviđeno u 17:20 h. Nastavak leta za Sarajevo je u 19:20 h na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 20:15 h. (sva vremena su lokalna).

Broj mjesta ograničen!!! Cijena aranžmana po osobi

Broj osoba: Cijena za rane rezervcije do 01.06. Cijena za redovne rezervacije
min. 25 putnika 1999 KM 2199 KM
Min. 15 putnika 2199 KM            2299 KM

Popust za djecu na cijenu aranžmana na upit

 

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • Međunarodni avioprevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Teheran – Istanbul – Sarajevo
 • Svi lokalni autobuski prevozi iz programa visokoturističkim autobusom
 • Lokalni let Shiraz – Teheran
 • Stručni lokalni vodiči za obilaske
 • Smještaj u hotelima 3*/4*, u 1/2 i 1/3 na bazi 9 polupansiona
 • Ulaznice u navedene objekte tokom obilazaka
 • Troškove ishođenja pisma poziva potrebnog za iransku vizu
 • Pratilac grupe iz agencije (uz minimalno 20 prijava)
 • Organizacija putovanja

ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • Aerodromske takse cca 215 Eur (preuzimaju se iz sistema na dan izdavanja avio karata)
 • Troškovi vize sa ishođenjem cca 50 Eur (potrebno: 2 slike, validnost pasoša minimalno 6 mjeseci od dana polaska na putovanje, obrazac, apliciranje za vizu minimalno mjesec dana prije putovanja);
 • Putničko i zdravstveno osiguranje
 • Obavezne napojnice cca. 25 €
 • Doplata za ručkove: 40 Eur po osobi za 9 dana
 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 390 KM

VAŽNE INFORMACIJE:

Nacionalna valuta Irana je RIAL. Za žene: obavezne marame tokom cijelog dana, kao i duže suknje ili tunike sa dugim rukavima preko članaka i zglobova. Za muškarce: nisu dozvoljene kratke pantalone. Za sve: nije dozvoljeno unošenje i konzumiranje alkohola.

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i za uplate po cijeni ranih rezervacija (Iran, Maroko, Rusija…) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima organizator ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS.

STORNIRANJE PUTOVANJA:

Za otkaz 50 – 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 – 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:

Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

 •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

 •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

 •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

 •    E-mail: airline@bih.net.ba

 •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

 •  Radno vrijeme:

  Pon-Pet 09:00 -20:00
  Sub 09:00 -15:00

Partneri agencije

Pronađite nas na Facebooku