BosnianEnglishArabic

JUZNA ANADOLIJA

POLAZAK IZ SARAJEVA

PUTOVANJA

30.05 - 07.06

JUZNA ANADOLIJA 30.05.-07.06.2020.

9 dana Hotel AVION

Podijeli

JUŽNA ANADOLIJA

30.05.-07.06.2020 / 9 dana – 8 noćenja

Ako ste nekada sanjali da vidite i osjetite pravu Tursku, da jedete, pričate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obiđete: Midyat, Mardin, Šanliurfu,Harran, Nemrut, Adiyaman, Halfeti ,Gaziantep, Antaky-u i Adanu – gradove u kojima turska kultura vijekovima živi netaknuta.

Ovo je zemlja gde se hrišćanstvo dodiruje sa islamom, a islam dalje sa budizmom i hinduizmom.

PROGRAM PUTOVANJA:

 1. DAN 30.05.2020 SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN
  Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:10 h, slijetanje u Istanbul u 12:00 h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji TK 2676 u 15:40 h za Mardin. Dolazak u Mardin u 17:45 h, transfer do hotela. Smještaj u hotel, večera, noćenje.
 2. DAN 31.05.2020 MARDIN – MIDJAT – MARDIN
  Doručak.Nakon doručka, krećemo u 16 km udaljeni Midjat,( Midijat (Midyat), grad-muzej sličan Mardinu, nalazi se na oko sat i 30 minuta vožnje od Mardina. Midijat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, sirijskim crkvama sa visokim zvonicima nalik na tanka minareta, liči na pravi srednjevijekovni grad. Centar regije pomjeren je 2 km prema Estelu i Midijat je polako bivao napušten od svojih sirijskih stanovnika koji su u velikom broju emigrarali iz ovog kraja. U Midijatu se nalaze mnogi primjeri predivne arhitekture koje su gradili čuveni građevinari poznati kao telkari. Nekolicina telkara još uvijek nudi svoje usluge na Midijatskom bazaru. To obavezno morate vidjeti…Ova važna regija takođe je poznata po izrađivačima srebra. Regija je važan centar starih zanata i privlači sve više turista.U Midjatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vrijeme za ručak i odmor. Nakon kraće pauze nastavljamo vožnju prema Manastiru Mor Gabriel (manastir SV.Gabrijela), najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. vijeka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Nakon obilaska nastavak vožnje prema Mardinu. Dobrodošli u Mardin, mjesto gdje još uvijek možete naći stoljećima staru tradiciju. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj, poznat po svojoj arapskoj arhitekturi. Najraniji stanovnici Mardina su bili sirijski pravoslavni kršćani, koji su osnovali grad u 3.vijeku. Grad je održao svoj kršćanski identitet tokom muslimanske arapske vlasti između 7. i 13. vijeka. Grad se nalazi na brdu iznad rijeke Tigris.”Zaštitni znak” Mardina su minareti dvije stare džamije – Şehidiye Camii ve Medresesi iUlu Camii, obje u seldžučkom stilu, i kupole jedne od dvije velike srednjevjekovne medrese – Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi, sve iz XIV vijeka osim Ulu (“Velike”) džamije koja je sazidana još u 11. vijeku (dinastija arapskih Artukida). “Sitan vez” u reljefnoj dekoraciji arhitekture ovih zdanja podsjeća na predivni susjedni persijski/iranski stil i ima malo veze sa kasnijim osmanlijskim stilom (čiji je uzor u velikoj mjeri bila vizantijska arhitektura – zbog čega osmanlijske džamije neobično podsjećaju na model vizantijskih crkvi ). Povratak u hotel, večera, noćenje.
 3. DAN 01.06.2020 MARDIN – ŠANLIURFA
  Doručak. Nakon doručka krećemo prema Šanliurfi. Dan započinjemo obilaskom starog grada Mardina i obilaskom manastira Deyrul Zafraran Manastiru šafrana, jednog od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz 5. vijeka. To je nekadašnje sjedište Sirijske episkopije. Sazidan 493. godine na mjestu gdje se prethodno nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca (Sin) ili bogu Sunca (Shamash), a koji su antički Rimljani po osvajanju sjeverne Mesopotamije pretvorili u tvrđavu. Padom Rima, u 5.vijeku postaje manastir. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). To je arheološki lokalitet mezolitičkog svetišta na brdu u današnjoj Turskoj. Najpoznatiji je kao najstariji poznati primjer monumentalne arhitekture, nastao oko 9000 p.n.e., koja je ujedno i najstarija vjerska građevina na svijetu. Najvjerojatnije su ga podigli lovci-sakupljači kao prvo trajno svetište na svijetu, a zajedno s obližnjim, nešto mlađim, svetištem Nevalı Çori trajno je promijenio razumijevanje euroazijskog neolitika. Njegovi prepoznatljivi spomenici u obliku slova T, s reljefima životinjskih likova, omogućuju uvid u način života i vjerovanja ljudi gornje Mezopotamije prije oko 11.500 godina. Zbog toga je 2018. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Dolazak u Šanliurfu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.
 4. DAN 02.06.2020 ŠANLIURFA – HARRAN –ŠANLIURFA
  Doručak. Nakon doručka, vožnja prema Harranu, (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji i biblijskom gradu. Za Haran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođene krovom. Oblik ovih kuća obezbjeđuje hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima Haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako spolja ove kuće izgledaju male, kada se uđe unutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele porodice sa mnogo članova. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Nakon obilaska povratak u Šanliurfu. razgledat ćemo grad koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj je rođen prorok Abraham, te Balikli gol, mjesto gdje ga je kralj bacio u vatru.Nakon obilaska dolazak u hotel i večera. Nakon kraćeg odmora odlazak na anadolijsko veče “Sira Gecesi” (tradicionalni folklor, muzika i pjesma).Povratak u hotel, noćenje.
 5. DAN 03.06.2020 ŠANLIURFA – NEMRUT-ADIYAMAN

Doručak.Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Adiyamanu.Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gde je 1977.god. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk”…nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most (rimskog cara) Septimija Severa (Cendere Köprüsü – Severan Bridge), sazidan je između 198. i 200. godine naše ere. Nalazi se podno brda, u širokom, prilično isušenom koritu lokalne rijeke Džendere (nekada antički Čabinas), na mjestu gdje rijeka izlazi iz predivnog kanjona i pravi nekoliko vještačkih ostrvaca od šljunka. Most je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut. Daleko od modernih plaža Mediterana, smjestila se planina Nemrut. Sa turističke tačke gledišta, čuveno ime ova planina zadobila je zahvaljujući uzdignutim statuama na svom vrhu za koje se pretpostavlja da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I Komagenskog iz prvog vijeka p.n.e.  Same statue prikazuju grčko-persijski panteon božanstava. Na visini od 2.150 m dočekat ćemo zalazak sunca i prošetati po nalazištu. Na križištu istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta dolazak  u Adyiaman. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

 

 1. DAN 04.06.2020 ADIYAMAN –HALFETI- GAZIENTEP

Doručak. Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak u Gaziantep autoputem kraj nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada samo Halfeti, nalazilo se na obronku brda, a nakon puštanja brane 2000. godine našlo se pod vodom. Od kad ga je brana potopila, ovo pastoralno selo poslužilo je kao scenografija popularnih turskih serija ali i kao mjesto iz kojeg Eufratom, na turi od oko sat i pol plove lokalni brodići. Na ovam mijestu ukrcavamo se na brod  gdje ćemo u predivnom klancu rijeke, na jednom od vrhova vidjeti ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savašan ili Savaš Koju (Savaşan Köyü) sa čuvenim u rijeku do pola potopljenim minaretom Batik džamije (Batık Camii). Pola sata vožnje južno od Halfetija, na krečnjačkoj stijeni kraj rijeke Eufrat nadomak mjesta po imenu Biredžik (Birecik) gnjezdi se endemska vrsta ptice – Bliskoistočni ćelavi ražanj, a još nepun sat vožnje prema gaziantepu nalazi se arheološko nalazište Zeugma. Zeugma muzej mozaika  najveći je muzej ove vrste u svijetu. Istoimeni antički grad, smješten uz Eufrat, bio je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva. Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se davne 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. Mozaici su u antičkom dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana. Po završenom obilasku nastavak putovanja prema Gaziantepu, prijestonici kulinarstva. i gradu gastronomije. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

 

 1. DAN 05.06.2020 GAZIENTEP
  Doručak. Nakon doručka slijedi obilazak Gaziantepa. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi da pričaju o hrani, ili preciznije – o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta radnja baklavdžinica (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve opstaju?U starom dijelu Gaziantepa, na vrhu brda Tell Halaf nalazi se tvrđava – Kale koju su podigli Rimljani i obnovili Vizantijci (car Justinijan, 6. vijek). Unutar zidina postoji mali istorijsko-vojni muzej – Gaziantep Defense and Heroism Panoramic Museum posvećen lokalnom stanovništvu koje je grad branilo od osvajačkih pohoda francuske vojske 1920. godine. Niže tvrđave, niz Kanber Sokak se proteže četvrt sa starim zanatima, bakalnicama i djelimično pokrivenim bazarom – “Bakırcılar şarşısı”, koji se sastoji od kompleksa bazara u kojima se ljudi bave raznim zanatima. U blizini se nalazi i jedna od nekadašnjih mnogobrojnih crkvi (danas mahom džamija) – Kendirli Kilisesi, francuska crkva čije je podizanje pomogao Napoleon III, 1860. godine.. Slobodno vrijeme za ručak, kafu,shoping. Povratak u hotel, večera, noćenje.
 2. DAN 06.06.2020 GAZIENTEP – ANTAKYA- ADANA
  Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema antičkom gradu Antakya. Pored Rima i Aleksandrije, ovo je bio treći najveći grad u Rimskom carstvu. Priča o ovom gradu uvešće vas detaljno u činjenice zašto je ovaj dio današnje Turske imao veliki uticaj na ranohrišćansku ideju. U tom smislu, Antakija je mjesto na kome je prvi put upotrijebljen izraz “Hrišćani”. Pored toga, ovdje se uklesana u pećini nalazi najstarija hrišćanska crkva na svijetu, koju je, po predanju, iskopao lično apostol Petar. Odavde se hrišćanstvo širilo dalje. Bogomolja se zapravo nalazi u pećini dok su spoljnu fasadu napravili krstaši u 2. vijeku nove ere.  Crkva je obnovljena u 19-tom vijeku.. Nakon obilaska  nastavljamo prema  Uzun caršiji. Čaršija je vjerovatno stara koliko i Grad Antiohe i najživlji dio današnje Antakye. Ovdje možete pronaći sve  od domaćinstva do odjela, od začina, bilja do lokalnih mliječnih proizvoda, od nakita do tepiha, antikviteta pod jednim krovom. Nakon kraće pauze nastavljamo prema Adani. Smjestaj u hotel,večera, noćenje.
 3. DAN 07.06.2020 ADANA-ISTANBUL- SARAJEVO

Doručak . Nakon doručka odjava iz hotela. Jutro ćemo iskoristiti za obilazak Adane, predivan slikoviti grad koji obiluje prekrasnim građevinama i povijesnim spomenicima( Rimski most Taš-Kopru, Toranj sa satom, Ramazanoglu, Arheološki muzeji..) , vrijedna posjeta za ljubitelje antike, jer je grad sačuvao mnoge spomenike prošlih razdoblja.Nakon obilaska grada odlazak do jedne od  najvećih džamija na Balkanu i Bliskom istoku Sabanci džamije. Džamija se nalazi na obalama rijeke Seyhan. To je Veličanstvena građevina sa 6 minareta džamija je simbol grada sa svojim vitkim minaretima koji su vidljivi iz gotovo svih krajeva u gradu, sagrađena na raskršću glavne arterije, željezničkih pruga i cesta koje povezuju Adanu sa okolnim gradovima. Džamija ima kapacitet od 28.500 ljudi. Nakon posjete džamije slijedi transfer na aerodrom. Nakon pasoške i carinske kontrole let za Istanbul u 14:25 h na letu TK2461. Slijetanje u Istanbul u 16:20 h. nastavak leta za Sarajevo u 19:20 h na letu TK1025 . Slijetanje u Sarajevo u 20:15 h (sva vremena su lokalna). KRAJ USLUGE.

 

 

Važne napomene:

 • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
 • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija AIR LINE TOURS nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 10 dana prije polaska.

CIJENA ARANŽMANA:1.499,00 KM do 15.01.2020.

nakon 15.01.cijena aranžmana 1.599,00  KM

 

U CIJENU URAČUNATO:
– prijevoz avionom Sarajevo-Istanbul- Mardin- Adana -Istanbul -Sarajevo
– smještaj u hotelima 4*& 5* na bazi polupansiona (doručak+večera) 2 noćenja -Mardin; 2 noćenja -Šanliurfa; 1 noćenje -Adiyaman; 2 noćenja-Gaziantep ; 1 noćenje -Adana
– transfer aerodrom-hotel u Mardinu i hotel-aerodrom u Adani

-svi obilasci i razgledi  prema programu uz pratnju profesionalnog licenciranog vodiča na našem jeziku

-ulaznice u objekte

-vožnja brodom po jezeru u Halfeti

-minibus za izlazak na planinu Nemrut

-anadolijsko veče uz tradicionalnu muziku pjesmu i folklor ( piće nije uključeno u cijenu)
– organizacija putovanja
– pratilac grupe

U CIJENU NIJE URAČUNATO:
– aerodromske taxe 350,00 KM (plaćaju se u agenciji)
– doplata za jednokrevetnu sobu ——-350,00 KM
– PZO 18,00 KM za osobe do 60 godina starosti ;  za osobe preko 60 godina starosti  36,00 KM
– ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

Cijene izražene po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi.

Dodatne informacije …

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

 •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

 •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

 •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

 •    E-mail: airline@bih.net.ba

 •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

 •  Radno vrijeme:

  Pon-Pet 09:00 -20:00
  Sub 09:00 -15:00

Pronađite nas na Facebooku