BosnianEnglishArabic

LISABON

POLAZAK IZ SARAJEVA

PUTOVANJA

17.04 - 22.04

LISABON 17.04.2020.-22.04.2020.

6 dana Hotel AVION

Podijeli

LISABON
…grad šarma i ljubaznosti…

17-22 April 2020.
6 dana / 5 noći – avionom

Hotel 4* u centru Lisabona

PROGRAM PUTOVANJA:
1. DAN: 17 april / petak SARAJEVO – LISABON

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Zagreba u 06:30h. Dolazak u Lisabon u 10:10h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, slijedi panoramski razgled Lisabona, gdje će Vam naš vodič pojasniti sve ljepote Lisabona. Nakon panoramskog razgleda odmor za kafu ili ručak. Odlazak i prijava u hotel. Noćenje.

2. DAN: 18 april / subota LISABON

Doručak u hotelu. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo u fakultativni obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjet glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno povijesnim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog prometnih uvjeta i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfama, najstarijom četvrti grada. Dalje se vozimo duž ostalih glavnih lokacija u Lisabonu: Marques de Pombal kružni tok, Avenida da Liberdade, Restauradores i Rossi trgova. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju,shopping….. Noćenje.

“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW
Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN: 19 april / nedjelja SINTRA
Doručak. Nakon doručka, fakultativni izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska obitelj izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme povijesne pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.
Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeku, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnije tačke kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje”. Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. Uveče organizovani /fakultativni/ odlazak na Fado večeru.

4. DAN: 20 april / ponedjeljak BATALHA / NAZARE / OBIDOS

Doručak u hotelu. Nakon doručka fakultativni izlet – odlazak u Batalhu, tamo ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovan u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”, i nedovršena kapela (Manuelino). Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Do povratka u hotel predlažemo da ostatak slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nakon slobodnog vremena i ručka (nije uključen u cijenu), polazak za Obidos, srednjevijekovni grad koji dominira svojim zidinama. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN: 21 april / utorak LISABON
Doručak. Slobodan dan za odmor, individualne aktivnosti. Noćenje.

6. DAN: 22 april / srijeda LISABON – SARAJEVO

Doručak u hotelu. Transfer iz hotela do aerodroma. Let u 11:00h iz Lisabona za Sarajevo preko Zagreba. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 22:50h. KRAJ USLUGE.

Napomene:

• Organizator AIR LINE TOURS zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
• Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
• STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:
• 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
• 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
• 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
• 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
• 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
• 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
• 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
• Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija AIR LINE TOURS nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
• Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 30% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije do 20.03.2020.

Korisne informacije
Bezbjednost u Lisabonu: Lisabon je generalno bezbjedna metropola, ali nije na odmet malo predostrožnosti, posebno na stanicama javnog prijevoza. Dijelove grada poznate po sitnim pljačkašima je najbolje izbjegavati tokom noći: Bairro Alto, Cais do Sodre i sve male ulice. Čak i neki noćni klubovi u Lisabonu imaju lošu reputaciju što se pljačkaša tiče.
Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim ljetima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaliv. Prosječna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mjesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mjesec je august i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosječna temperatura mora tokom ljeta je 20 stepeni. Ljetnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra.Novembar, mart i april su prelazni mjeseci i prosječna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji mjeseci sa prosječnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a ljeta su obično suha.
Novac: zvanična valuta u Portugalu je euro. U restoranima i tržnim centrima možete koristiti i sve poznatije kreditne kartice, ali vam svakako preporučujemo da uvijek imate nešto keša kod sebe jer se može desiti da neki restorani ne primaju kreditne kartice. Za slučaj da ste na put ponijeli KM, u Lisabonu na svakom ćošku možete vidjeti mjenjačnice. Upozorenje: kao i u susjednoj Španiji, i u Portugalu u većini mjenjačnica jednostavno neće željeti da vam razmijene KM. Banke u Lisabonu uglavnom rade od 8:30 do 15:00 sati svakim danom od ponedjeljka do petka.
Važni brojevi telefona:
Nacionalni broj za sve hitne slučaje: 112. Ako okrenete ovaj broj, dobićete vatrogasnu službu, policiju i hitnu pomoć.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi:
First minute do 15.10. 1.199 KM
Redovna cijena od 16.10. 1.299 KM
Doplata za jednokrevetnu sobu 490,00 KM

Cijena aranžmana uključuje:
 Prijevoz avionom na relaciji Sarajevo -Lisabon –Sarajevo
 Transfer autobusom: aerodrom – hotel – aerodrom uz asistenciju vodiča
 Smještaj u hotelu na bazi 5 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim / trokrevetnom sobama
 Boravišna taksa
 Panoramski razgled Lisabona u trajanju od 4 sata, uz asistenciju vodiča
 Organizacija putovanja
 Pratilac grupe

Cijena aranžmana ne uključuje:
 Aerodromske taxe 293,00 KM
 Osnovno putno-zdravstveno osiguranje 12,00 KM do 60 g. / 24,00 KM preko 60 g.
 Fakultativni izleti

Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 putnika

Dodatne informacije …

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

  •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

  •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

  •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

  •    E-mail: airline@bih.net.ba

  •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

  •  Radno vrijeme:

    Pon-Pet 09:00 -20:00
    Sub 09:00 -15:00

Pronađite nas na Facebooku