BosnianEnglishArabic

MAROKO 3

POLAZAK IZ SARAJEVA

PUTOVANJA

Katalozi

24.10 - 02.11

MAROKO OKT.

10 dana Hotel 4* AVION

Podijeli

KRALJEVSKI GRADOVI MAROKA

CASABLANCA – RABAT – FES – MEKNES – BENI MELAL – MARRAKECH – ESSAOUIRA

Maroko – u marokanskom jeziku „mjesto gdje zalazi sunce“. Država u sjevernoj Africi, između Atlantskog okeana i Sahare. Najveće istorijske znamenitosti Maroka su stara kraljevska mjesta Fes, Meknes, Marrakech i Rabat. Casablanca je živahni lučki grad, sa više od 2 miliona stanovnika. Kompletno područje Maroka je veoma slikovito; jako razvijeno od morske obale do visokih zasnježenih gora i zelenih oaza usred pustinje, a Marokanska kuhinja se raspoznaje po čitavom svijetu po svoj kvaliteti i raznolikosti. Ovim putovanjem nahranit ćete sva svoja čula… Uživajte!!! 

TERMIN PUTOVANJA: 24.10.- 02.11./ 10 DANA – 9 NOĆI AVION

1. DAN  / 24.10. / SARAJEVO – ISTANBUL 

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 21:10 h na letu TK 1026.

2. DAN / 25.10. / ISTANBUL – CASABLANCA

Slijetanje u Istanbul u 00:05 h. Transfer do hotela u Istanbulu po izboru Turkish Airlines. Noćenje.

Ujutru nastavak leta za Casablancu u 11:20 h na letu TK 617. Slijetanje u Casablancu u 14:15 h, (sva vremena su lokalna) nakon obavljenih carinskih formalnosti doček grupe od strane pratioca te panoramska vožnja Casablanc-om. Casablanca  je egzotična mješavina afričke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po veličini afrički grad je i ekonomski centar Maroka.  Smještaj u hotel. Večera. Noćenje

3. DAN / 26.10. /  CASABLANCA – RABAT – FES

Nakon doručka u hotelu, odjava iz hotela te obilazak Casablance: Centralnog marketa (prvi luksuzni tržni centar u Maroku), Habous predjela, razgledanje Kraljevske  palate bez ulaska, obilazak trga Mohameda V. Doskorašnji kralj, Hasan Drugi od Maroka, koji je ovom zemljom vladao skoro skoro četiri decenije sve do 1999. godine, gradio je veličanstvene spomenike. Izgradio je očaravajuću džamiju koja se izdiže iznad cijelog grada, sa neobičnim krovom i osvijetljenim minaretom, obilazak džamije bez ulaska. Smještaj u hotel, večera, noćenje. Obilazak Hassan II džamije (uz doplatu 15 Eur po osobi – opciono). Vožnja ka Rabatu te obilazak Rabat-a: obilazak administrativnog središta Maroka, koje se naziva i „Bijeli kraljevski grad“: pogledaćemo Hassanov toranj, prekrasni mauzolej Mohameda V te Kraljevsku palatu (razgledanje bez ulaska). Nakon toga, napuštamo Rabat i krećemo Fes – kako ga nazivaju spirtualni ili religijski glavni grad Maroka I jednom od najposjećenijih gradova Maroka od strane turista. Večera. Noćenje.

4.  DAN / 27.10. /  FES

Nakon doručka obilazak Fesa. Fes je najstariji kraljevski grad. Nakon doručka obilazak religijskog centra Maroka – Fesa – grada koji odiše bojama, aromama, oblicima i bogatom historijom. Osnovao ga je Moulay Idriss II. u 8. vijeku, a ujedno je i kulturno središte čitavog arapskog svijeta. Obilazak  srednjovjekovne Medine, Medersas i Karaouine džamije i slavni Nejjarine fontane. Obilazak i poznatih soukova – marketa kao i novog dijela grada. Nakon fascinantnog dana, večera i noćenje.

5. DAN / 28.10. /  FES – MEKNES – FES

Nakon doručka u hotelu, izlet u Meknes, takozvani Ismailian glavni grad, poznat po svojim 40 km dugim zidinama. Posjeta Bab Mansour i Medini. Posjeta i svetom gradu Moulay Idriss. U poslijepodnevnim satima povratak u Fes. Večera i noćenje.

6. DAN / 29.10. /  FES – BENI MELAL– MARRAKECH

Nakon doručka, slijedi odjava i nastavak istraživanja. Vožnja prema Beni Mellal jednom od privrednih centara Maroka koji je smješten u središtu Atlas planina. Obilazak grada smještenog u podnožju brda Tassemit (2247m), a uz ravnicu Beni Amira. Beni Melal je glavni grad regije Tadla-Azilal. Nastavak vožnje za Marrakech I dolazak u grad u kasno poslijepodne. Smještaj u hotel. Večera I noćenje.

7. DAN / 30.10. / MARRAKECH

Nakon doručka slijedi cjelodnevno istraživanje najpoznatijeg kraljevskog grada – Marakesh, kojeg nazivaju „CRVENI BISER JUGA“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. vijeka, a bio je i prijestolnica Almohada.  Jutro počinjemo obilaskom mnogih znamenitosti koje podsjećaju na turbulentnu prošlost. Obići ćemo Koutubia džamiju koja je simbol grada. Nakon toga uvest ćemo Vas u Bahia Palaču iz 19. vijeka (ukoliko kralj nije u rezidenciji 😊 jer je i danas koristi za svoje potrebe). Obici cemo i El Badi Palaču koju su prijašnji kraljevi koristili za svoje potrebe. Stručni vodič (na engleskom jeziku) će nas sprovesti kroz labirint malih uličica Medine – starog dijela grada, prepunim prodavnicama, štandovima na kojim možete pronaći baš sve što zamislite, od aroma šafrana, narandžinog cvijeta, do ukusnih badema.Dan ćemo završiti obilaskom čuvenog trga Djemma El Fna, žili kucavici grada. U večernjim satima trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. U večernjim satima predlažemo vam fakultativni odlazak na večeru u tradicionalni marokanski restoran sa show programom uz tradicionalnu muziku i Belly ples. Povratak u hotel. Noćenje

 1. DAN / 31.10. / MARRAKECH – ESSAOUIRA – MARRAKECH

Nakon doručka odlazak u Essaouir-uprelijepi grad na Atlanskom oceanu i najpopularniji grad na marokanskoj obali. Essaouira je šarmantan grad. Karakterišu je mirne ulice i uske uličice, kuće bijelih fasada s plavo obojanim vratima, ugodni kafići i malene radnje. Utvrde i bedemi kojima je grad nekoć bio opasan, svjedoče o utjecaju portugalskih i francuskih kolonizatora i danima kad je Essaouira bila važan trgovački centar. Po dolasku obilazak starog dijela grada. Poslijepodne povratak u Marrakesh. Večera, noćenje.

 1. DAN / 01.11. / MARRAKECH – ISTANBUL

Nakon doručka odjava iz hotela te slobodno vrijeme za individualno uživanje u Marrakeshu prije transfera na aerodrom. Transfer na aerodrom 3 h prije leta. Let za Istanbul je u 15:25 h na letu TK620. Slijetanje u Istanbul u 22:30 h. (sva vremena su lokalna). Transfer do hotela po izboru Turkish airlines. Noćenje.

 1. DAN / 02.11. / ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon doručka transfer prema aerodromu na let za Sarajevo u 11:05 h na letu TK1021. Slijetanje u Sarajevo, predviđeno je u 11:05 h (sva vremena su lokalna)

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

Hoteli 4*      za rane rezervacije do 01.06.       za redovne  rezervacije
Minimalno 30 osoba 1459 KM 1599 KM
Minimalno 20 osoba 1559 KM 1699 KM

U cijenu uključeno :

 • avio prevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Casablanca – Marakes-Istanbul-Sarajevo
 • transferi od aerodroma do hotela / povratni
 • 7 polupansiona u hotelima 4* u Maroku (1 noć Casablanca; 3 noći Fes; 3 noći Marrakech) i 2 noćI u Istanbulu u dvokrevetnoj sobi  (hotel u Istanbulu je u organizaciji Turkish Airlines)
 • vodič na engleskom jeziku tokom boravka u Maroku i pratioca putovanja
 • svi izleti, transferi i ulaznice koje su pomenute u programu – osim džamije Hassan II u Casablanci – opciono 15 Eur po osobi
 • organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:

 • aerodromske takse 229 Eura
 • viza sa troškovima ishođenja u Zagrebu: 70 KM – vodič  ce preuzeti vize u Zagrebu
 • napojnice u toku putovanja 25 Eura (za lokalne vodiče, vozače, hotele…)
 • osiguranje
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 360 KM
 • doplata za ručkove u toku boravka i 1 večeru u Marakesu uz fantasia show (bez pića) – 190 KM za cijeli boravak
 • Dokumenti potrebni za viziranje (vizu obezbjedjuje agencija):1.Biometrijski pasos sa rokom važenja minimalno 6 mjeseci; 2. Obrazac za izdavanje vize, ispunjen velikim stampanim slovima i potpisan;  3. kopija lične karte ; 4. kopija pasoša (stranice 1-3); 5. dvije fotografije (u boji i s bijelom pozadinom dimenzije 4*3 cm); 6. putničko-zdravstveno osiguranje; 7. potvrda o zaposlenju na memorandumu firme ovjerena Apostile pečatom + prevod potvrde o zaposlenju na engleski jezik; 3 zadnja izvoda iz banke / za penzionere: potvrda da su penzioneri ovjerena Apostile pečatom + 3 zadnja izvoda iz banke / za osobe koje su nezaposlene: potvrda potpisana od supruga/e; roditelja ili osobe koja će snositi troškove putovanja i boravka ove osobe – ovjerena Apostile pečatom + 3 zadnja izvoda iz banke i kopija lične karte osobe koja snosi troškoveNapomena: Ambasada moze tražiti i dodatnu dokumentaciju u slučaju potrebe
 • USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:

  Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak mjesec dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i  za uplate po cijeni ranih rezervacija  (Iran, Maroko, Rusija…) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE AIR LINE TOURS.Storniranje putovanja: Za otkaz 50 – 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 – 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno. Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:
  Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

 •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

 •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

 •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

 •    E-mail: airline@bih.net.ba

 •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

 •  Radno vrijeme:

  Pon-Pet 09:00 -20:00
  Sub 09:00 -15:00

Partneri agencije

Pronađite nas na Facebooku