BosnianEnglishArabic

UMRA 02.01.2020.

POLAZAK IZ SARAJEVA

PUTOVANJA

Katalozi

02.01 - 12.01

UMRA 02.01.2020.

11 dana Hotel AVION

Podijeli

UMRA

02.01.2020. – 11 dana

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRA znači „posjetiti sveto

mjesto„. Kao tehnički termin korišten u Šerijatu, Umra znači obaviti Tavaf oko Kabe i Saja između Safe i Merve, nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Mikat – ima. Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Harem i Šerif, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristiti je: Zulhulejfa, nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Mikat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku; Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Saja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti Umru i obući ihrame na Mikatu. U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur’an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

  1. dan / 02.01./ četvrtak / Sarajevo – Istanbul

Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2 h prije polijetanja. Let za Istanbul u 11:40 h na liniji TK1022. Slijetanje u Istanbul u 15:25 h.

 1.   dan / 03.01./ petak / Istanbul- Medina                                                                                                                                 Nastavak putovanja za Medinu na letu TK 98 u 23 :10 h. Slijetanje u Medinu 02:35 h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transfer do odabranih hotela.Check in u hotel. Noćenje. Individualni boravak u Medini i slobodno vrijeme za ibadete i klanjanje Džuma namaza. Noćenje.
 2. dan / 04.01. / subota / Medina – loko                                                                                                                            Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhameda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine : Masdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je Poslanika.s. rekao :

«Uhud je planinakojuvolimo i kojavolinas». U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi, posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetit ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Noćenje.

 1. dan / 05.01 . / nedjelja / Medina – loko                                                                                                                        Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.
 2. dan / 06.01. / ponedjeljak / Medina – Meka                                                                                                                   Klanjanje Sabah namaza. Doručak. Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak, oko 14 sati, turističkim autobusima ka Meki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama zamuškarce u hotelu prije polaska). Poslije nekih 30 minuta vožnje zaustavlja se na Mikatu Zulhulejfa, klanja dva rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke UMRE ( Tvafa i Saja). Noćenje.

  6. dan / 07.01. / utorak/ Meka – loko

Doručak.Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

 1. dan / 08.01./ srijeda / Meka – loko                                                                                                                               Doručak. Oko 09:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefatu učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 kilometara od Muzdalife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira’a, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik primio prvu objavu svete knjige Kura’an, od Al Alaq Sura za meleka Đibrila. Planina je nazvana Al Nour, .Planina je mjestog dje se nalazi pećina Hira u kojoj je, prema vjerovanju muslimana, poslanik Muhammed primio prve objave od Boga.Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa i Saja kao i obavljanjedrugih Ibadeta zavisno od interesa pojedinaca.Povratak u hotel. Noćenje.
 2. dan / 09.01. / četvrtak / Meka                                                                                                                                     Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.
 3. dan / 10.01./ petak / Medina – loko                                                                                                                             Slobodan ostatak dana i vrijeme klanjanje Džuma namaza. za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.
 4. 10.  dan / 11.01. / subota/ Meka – loko                                                                                                                                 Doručak. Slobodno vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Između 13-15h oslobađaju se sobe i ostavlja prtljaga na recepciji Planira se obavljanje oproštajnog Tavafa prije Akšam namaza. (Moguća je doplata za one koji žele zadržati sobu do polaska na aerodrom u Džedi oko 21h). Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuseiza 21h i transferi prema aerodromu u Džedi (vožnja traje cca2 sata) .
 5. dan / 12.01. / nedelja / Džeda – Istanbul – Sarajevo                                                                                                                    Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK 95 u 02:20 h. Dolazak u Istanbul oko 06:30 h . Nastavak leta za Sarajevo je u 10 :40 h na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo predviđeno je u 10 :45 h.

Uslovi prijavljivanja: Prilikom rezervacije 30% akontacije. Ostatak 25 dana prije polaska. Za otkaz 40 dana prije polaska:20% storno troškova; 30-39 dana: 30% storno troškova; za 25 -30 dana prije polaska: 50%; otkaz 25 -15 dana prije polaska: 70%; 15 dana prije polaska ili odustajanje od putovanja 100% storno troškova. PLAĆANJE NA RATE NA UPIT!

Agencija Relax Tours zadržava pravo izmjene cijene usljed promjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi 40 putnika, dana 31.08. i na osnovu odnosa kursa 1USD=1,75 KM.

Aviokompanija zadržava parvo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Agencija RelaxTours nijeodgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova, promjenu aerodromske taxe ilii zgubljenu prtljagu. Avioprijevoznik Turkish Airlines

 

NAPOMINJEMO: Ovo je tehnički obrađen program i naš prijedlog, a moguća su odstupanja i dodatna ispunjavanja prema potrebi i dogovoru sa grupom

kako bi što ugodnije boravili na ovim Mubarek mjestima

Cijene aranžmana po osobi:

HOTELI MEDINA HOTELI MEKA CIJENA:
3* – smještaj u četverokrevetnim sobama -bez

obroka

3* –smještaj u četverokrevetnim sobama – bez obroka 1.600 KM
3* – smještaj u dvokrevetnim sobama – bez obroka 3* – smještaj u dvokrevetnim sobama – bez obroka 1.850 KM
5* – Crowne Plaza/Pullman / Rove ili sličan

Noćenje sa doručkom u 1/2 sobi

5* – Shaza / Sheraton ili sličan

Noćenje sa doručkomu 1/2 sobi

2.090 KM

Aerodromske taxe – trenutna cijena: cca 526 KM

Popusti za djecu: Hotel 3*: dijete do 7,99 godina ostvaruje popust 200 KM uz 2 odrasle osobe u sobi

Hotel 5*: dijete do 5,99 godina ostvaruje popust 550 KM uz 2 odrasle osobe (spava sa roditeljima u krevetu)

Djeca preko navedenih godina nemaju nikakav popust. Hoteli 5* LUX – na upit

NAPOMENA: Navedeni program I cijene su radna verzija te postoji mogućnost manje izmjene u cijenama I hotelima. Navedena kategorizacija hotela je zavnična Saudijsku Arabiju I kategorizacija Relax toursa, I postoji mogućnost razlike u odnosu na druge zemlje.

 

 • pasoš čija važnost je najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne za vizu)
 • 2 fotografije u boji sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
 • 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojima se nalazi slika i podaci)
 • za bračne parove kopija vjenčanog lista
 • potrebne vakcine (žuti karton)
 • popunjen formular

* za žene mlađe od 45 god potreban mahrem (pratilac) uz dokumentaciju koja to potvrđjuje na bosanskom i arapskom jeziku

Aranžman uključuje:

 • Avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina / Jeda – Istanbul – Sarajevo
 • Transfer apt – htl – apt
 • Smještaj u hotelu po izboru u 1/2, 1/3 i 1 /4 sobama, na bazi usluge prema programu

(9 noći)

 • Prevoz turističkim autobusima prema programu putovanja
 • Obilasci mubarek mjesta u Meki i Medini
 • Oganizacija putovanja i pratilac grupe

 

Aranžman ne uključuje :

 • Aerodromske taxe – promjenjive do dana izdavnja karata
 • Doplate za pogled Harem (ne i Kaba)
 • Doplata za 1/1 sobe

Dodatne informacije …

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

 •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

 •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

 •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

 •    E-mail: airline@bih.net.ba

 •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

 •  Radno vrijeme:

  Pon-Pet 09:00 -20:00
  Sub 09:00 -15:00

Partneri agencije

Pronađite nas na Facebooku