BosnianEnglishArabic

PUTOVANJA

Katalozi

31.10 - 10.11

UZBEKISTAN-PUTEVI SVILE

dana Hotel AVION

Podijeli

PUTEVIMA SVILE –UZBEKISTAN-

Urgench -Khiva-Bukhara-Samarkand –Tashkent

+ Moskva

 (31.10.2019. – 10.11.2019.)

-Avionom iz Sarajeva-

 

Uzbekistan je i „Dragulj svilenog puta“ kojim su nekada prolazili mnogi svjetski trgovci i donosili razne kulturne vrijednosti. Uputit cemo se među građevine koje oduzimaju dah i govore o burnoj prošlosti. Posjetimo Samarkand ili „Utvrđeni grad“, najstariji i najbogatiji grad Svilenog puta. Otkrijmo tajanstvene, 2000. godina stare priče o glavnom gradu Tashkentu tokom šetnje orijentalnom tržnicom. Popnimo se na slavni minaret Kalyan, jedan od najuglednijih simbola grada Bukhara i razgledajmo harem u gradu Khiva, kojeg zbog obojenih medresa i krovova džamija nazivaju „Tirkiznim gradom“.

Jedan od najvećih i najgušće naseljenih gradova svijeta, sigurno je prijestolnica bivšeg Sovjetskog saveza, a danas Rusije. Osnovana prije oko 860 godina, Moskva danas broji nešto više od 12 miliona stanovnika…

Program putovanja:

 1. Dan (31.10.2019.) Sarajevo – Moskva – Tashkent

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u jutarnjim satima. Let na relaciji Sarajevo-Moskva sa presjedanjem u nekom od Evropskih gradova (vrijeme leta ce biti naknadno objavljeno).  Po slijetanju u Moskvu slijedi pasoška i carinska kontrola i prijava na let za Tashkent u kasnim vecernjim satima. Po slijetanju slijede carinske i pasoške kontrole i transfer prema hotelu. Prijava u hotel i nocenje.

 1. Dan (01.11.2019.) Tashkent

Doručak. Taskhkent je grad na čiji je razvoj snažno uticala modernizacija i gradnja u vrijeme Sovjetskog saveza. Hisorijski uticaj je najviše vidljiv u starom gradu. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled glavnog grada Uzbekistana  – spomenici i vjerski objekti na trgu Hasti Imam: medrese Barak-Kan i Abdul Kasim, mauzolej Kaffai Chachi. Historijsko središte grada. Šetnja Chorsu bazarom. Slobodno vrijeme do povratka u hotel i nocenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. i 4. Dan (02. i 03. 11.2019.) Tashkent – Samarkand

Doručak  jutarnji voz prema Samarkandu. Po dolasku u Samarkand, slijedi transfer do hotela. Prijava u sobe je nakon 14h. Za vrijeme našeg boravka u Samarkandu imat cete mogućnost izabrati izmedu slobodnog vremena ili  dvodnevnog fakultativnog razgledanje grada.

Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samrakand zasigurno najviše raspiruje maštu. AleksandarVeliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Obilazak grada: observatorij Ulug Beg, grob sv.Danijela (Daniar Hodža) posjeta historijskom muzeju Afrosiab. Razgled džamije Bibi Khanym, šetnja bazarom – najpopularnijom šetnicom lokalnog stanovništva. Razgled nekropole Timurida Shah i Zinda: prostrani arhitektonski kompleks sastavljen od 11 mauzoleja, razgledavanje mauzoleja Timur Lenka: Gur Emir i čuvenog trga Registan na kojem se nalaze tri medrese… Slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja grupe i povrtaka u hotel. (2 nočenja)

 1. i 6 Dan (04.11. i 05.11.2019.) Samarkand – Bukhara

Doručak. Odjava iz hotela i transfer prema Bukhari (vozom ili autobusom). Po dolasku u Bukharu, slijedi prijava u hotel. Za vrijeme našeg boravka u Samarkandu imat cete mogućnost izabrati izmedu slobodnog vremena ili  dvodnevnog fakultativnog razgledanje grada.

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Za vrijeme našeg boravka u ovom gradu, običi čemo znamenitosti kao što su: Tvrđava Ark, džamija Bolo Hauz, mauzolej Ismail Samani, česma Ayub, Sitorai Mokhi Kosa palača, mauzolej Bakhoutdin Naqshbandi, minaret i džamija Kalian (remek-djelo upisano u UNESCO-vu svjetsku baštinu), četvrt Poi Kalian (12-15.st.) sa svojim čudesnim starim tržnicama, džamijama, medresama: Mir Arab, Ulug Beg i Abdulaziz Kan. (2 nočenja)

 1. (06.11.2019.) Bukhara – Khiva

Rana odjava iz hotela i transfer do željeznicke stanice, te rani voz za Khivu. Po dolasku u Khivu,  slijedi transfer do hotela i slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Khive, jednog od bisera Uzbekistana, najautentičnije oaze središnje Azije, pravog grada-muzeja pod vedrim nebom. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Staru gradsku jezgru grada Khiva okružuju zidine, a većinu krovova džamija i medresa krasi značajna tirkizna boja. Slijedi razgled gradskog simbola – nedovršene medrese i minareta kalta Minor te medrese Mohammed Aminkhan, nekada najveće u centralnoj Aziji, a danas najveće u Khivi. Razgled Petkove džamije i utvrde

Kunya – Ark, nekada rezidencije kana, posjetiti tržnice i male dućane. Slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja grupe i povratka u hotel i noćenje.

 1. Dan (07.11.2019.) Khiva – Moskva

 

 

 

 

 

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za samostalno ostrazivanje Khive, do polaska na aerodrom oko 14h. Transfer do aerodrma u Urgenchu, prijava na let za Moskvu. Po slijetanju u Moskvu, slijedi transfer do hotela, prijava u isti i nočenje.

 1. Dan (08.11.2019.) Moskva

 

 

 

 

 

 

Doručak. Slobodno  vrijeme ili fakultativno razgledavanje grada: centar grada, Crveni trg,  Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet “Lomonosov”, Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). Povratak u hotel i nocenje.

 1. Dan (09.11.2019.) Moskva

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Kremlj, najstariji dio Moskve i njen politički,  duhovni i historijski centar, kompleks neponovljiv po arhitekturno-umetničkoj ljepoti. Obilazak teritorije, Uspenske crkve u kojoj su krunisani svi ruski carevi, Arhangelske crkve, Car zvona i Car topa, kao i posjeta Patrijaršijskoj palati. Slobodno vrijeme za individulane aktivnosti i individualni povratak u hotel gradskim prevozom i noćenje.

 1. Dan (10.11.2019.) Moskva – Sarajevo

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Moskva – Sarajevo sa presjedanjem u nekom Evropskom gradu (satnica letova ce biti naknadno objavljena). Planirani dolazak u Sarajevo je u vecernjim satima.

CIJENA: 2599 KM za rezervacije do 31.07.2019.

Cijena kasnije: 2799 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU***

Pošalji upit

Ime i prezime

Email

Telefon

Poruka

Air Line Tours d.o.o za avio usluge i turizam

 •    Vladislava Skarića 6, Sarajevo

 •    Telefon: +387 33 550-380, 550-381

 •    Poslovni mobitel: +387 61 106-531

 •    E-mail: airline@bih.net.ba

 •    E-mail: airlinetours@bih.net.ba

 •  Radno vrijeme:

  Pon-Pet 09:00 -20:00
  Sub 09:00 -15:00

Partneri agencije

Pronađite nas na Facebooku